STA M
Agenda

dag van het gentse historische onderzoek

23.11.2016
Michiel Hendryckx Aula Ugent

inschrijven

  • Woensdag 23 november 2016
  • Van 19 tot 21.30 uur
  • Gratis
  • Inschrijven via Gentinfo: go.stad.gent/stam of T 09 210 10 10


  • Met voor en na de lezingen mini-expo van de studentenworkshops '(Her)bronnen'

De Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent (MGOG) en het STAM organiseren op woensdag 23 november 2016 de vijfde editie van de Dag van het Gentse historische onderzoek. Het thema van deze editie is 200 jaar Universiteit Gent in 2017. Iedereen die zich graag verdiept in de geschiedenis van Gent is welkom 's avonds, en voor studenten geschiedenis vinden er workshops plaats in de namiddag .

Foto: Aula Universiteit Gent © Michiel Hendryckx


avondprogramma 19 - 21.30 uur

Vanaf 19 uur gaan de deuren open en is de output van de studentenworkshops '(Her)bronnen' te bekijken in een mini-expo in de inkomhal van het STAM.

Lezingen om 19.30 uur:

  • 'Inter utrumque. De ontstaansgeschiedenis van de Gentse universiteit 1816-1830' door prof. dr. Gita Deneckere, hoogleraar Sociale Geschiedenis (UGent)
  • 'Naissance et prime jeunesse de l'université de Liège, 1816-1835' door dr. Catherine Lanneau (Université de Liège)

Aansluitend stellen Lars De Jaegher (STAM) en Elke Dhaenens (UGent) de tentoonstelling Stad en universiteit. Sinds 1817 voor, die in het STAM zal lopen van 6 oktober 2017 t.e.m. 27 maart 2018. Willem Dedobbeleer (GUM) spreekt over de toekomst van de Gentse Universitaire Musea. Marie-Gabriëlle Verbergt en Heleen Schockaert, studenten geschiedenis, geven toelichting bij de studentenworkshops '(Her)bronnen'.

De MGOG reikt voor de derde maal de Prijs van het Gentse historische onderzoek uit voor een masterscriptie met betrekking tot de geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis van de stad Gent.

Nadien kan een glas worden gedronken aan de bar van de VGK in de inkomhal van het STAM.


workshops voor studenten in de namiddag

Studenten geschiedenis slaan de handen in elkaar. Diagonaal over de studiejaren (her)bronnen ze in het STAM. Naar aanleiding van de nakende 200ste verjaardag van de UGent en het 85-jarig bestaan van de Vlaamse Geschiedkundige Kring speuren ze in originele bronnen naar stads- en universiteitsgeschiedenis.

Eén namiddag, zes Gentse collecties, zes verschillende projecten: kijk op www.herbronnen.net voor meer info en om je in te schrijven. De creaties die eruit voortkomen worden diezelfde avond in een mini-expo getoond. Voor en na de lezingen te bezichtigen in de inkomhal van het STAM.

(Her)bronnen is een organisatie van het Instituut voor Publieksgeschiedenis, het STAM en de Vlaamse Geschiedkundige Kring


Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by