De Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent (MGOG) en het STAM organiseren op woensdag 23 november 2016 de vijfde editie van de Dag van het Gentse historische onderzoek. Het thema van deze editie is 200 jaar Universiteit Gent in 2017. Iedereen die zich graag verdiept in de geschiedenis van Gent is welkom 's avonds, en voor studenten geschiedenis vinden er workshops plaats in de namiddag .
Foto: Aula Universiteit Gent © Michiel Hendryckx
Vanaf 19 uur gaan de deuren open en is de output van de studentenworkshops '(Her)bronnen' te bekijken in een mini-expo in de inkomhal van het STAM.
Lezingen om 19.30 uur:
Aansluitend stellen Lars De Jaegher (STAM) en Elke Dhaenens (UGent) de tentoonstelling Stad en universiteit. Sinds 1817 voor, die in het STAM zal lopen van 6 oktober 2017 t.e.m. 27 maart 2018. Willem Dedobbeleer (GUM) spreekt over de toekomst van de Gentse Universitaire Musea. Marie-Gabriëlle Verbergt en Heleen Schockaert, studenten geschiedenis, geven toelichting bij de studentenworkshops '(Her)bronnen'.
De MGOG reikt voor de derde maal de Prijs van het Gentse historische onderzoek uit voor een masterscriptie met betrekking tot de geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis van de stad Gent.
Nadien kan een glas worden gedronken aan de bar van de VGK in de inkomhal van het STAM.
Studenten geschiedenis slaan de handen in elkaar. Diagonaal over de studiejaren (her)bronnen ze in het STAM. Naar aanleiding van de nakende 200ste verjaardag van de UGent en het 85-jarig bestaan van de Vlaamse Geschiedkundige Kring speuren ze in originele bronnen naar stads- en universiteitsgeschiedenis.
Eén namiddag, zes Gentse collecties, zes verschillende projecten: kijk op www.herbronnen.net voor meer info en om je in te schrijven. De creaties die eruit voortkomen worden diezelfde avond in een mini-expo getoond. Voor en na de lezingen te bezichtigen in de inkomhal van het STAM.
(Her)bronnen is een organisatie van het Instituut voor Publieksgeschiedenis, het STAM en de Vlaamse Geschiedkundige Kring
Over haken en ogen, kopspeldjes, priemen, stilussen en zegels. Een reizende, kleinschalige archeologietentoonstelling met metalen topvondsten uit de middeleeuwen. Het leven zoals het was en soms nog steeds is.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.