STA M
Agenda

Dag van de Wetenschap: lezing 'Middeleeuws Metaal'

26.11.2023
Heavy Metal website
TICKETS

In onze middeleeuwse steden liggen de wortels van de consumptiemaatschappij. Middeleeuwers hadden - net als wij vandaag - een hang naar zelfexpressie, comfort en esthetiek. De bloeiende stedelijke economie en langeafstandshandel brachten een rijk gamma aan producten met zich mee zodat die verlangens ook materieel beantwoord werden.

In deze lezing brengen we die ontwikkelingen in kaart. Een rijke waaier aan archeologische artefacten komt aan bod en stuk voor stuk hebben ze iets te vertellen over het dagelijkse leven in Vlaamse steden. Niet in het minst de metalen voorwerpen in de reizende tentoonstelling Heavy Metal, die op dit moment ook halt houdt in het STAM.

Prof. dr. Pieterjan Deckers is docent Historische Archeologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Behalve vondsten uit laat-middeleeuwse steden bestudeert hij ook de materiële cultuur van vroegmiddeleeuwse gemeenschappen rond de Noordzee, van Vlaanderen tot Denemarken. Zijn aandacht gaat in sterke mate uit naar artefacten in metaal en daarom engageert hij zich ook voor een betere samenwerking tussen hobby-detectoristen en archeologen.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by