In het STAM loopt van 26 oktober 2018 t.e.m. 30 april 2019 de tentoonstelling 'Het museum van de misdaad'. Het STAM ging aan de slag met de verzameling die de Gerechtelijke Politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930: foto's, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Een tentoonstelling die de rechercheur in je wakker maakt.
Eén van de methoden waarmee een misdrijf kan worden opgelost, is de autopsie. De politie doet vaak beroep op gerechtsartsen. De informatie die een lichaam kan geven, kan belangrijk en soms zelfs doorslaggevend zijn voor het onderzoek.
Voor de Dag van de Wetenschap put Professor emeritus Piette (foto © Benn Deceuninck) uit zijn rijke ervaring als forensisch patholoog en vertelt wat er bij een autopsie komt kijken. Bij de uitwendige schouwing wordt gezocht naar sporen, bij het inwendig onderzoek komen zoekt men via verschillende methoden naar de doodsoorzaak. Er wordt ook naar de toekomst gekeken: met nieuwe technologische mogelijkheden wordt een virtuele autopsie zelfs mogelijk.
Zeer toepasselijk vindt deze lezing plaats in het anatomisch theater van het oude Bijlokeziekenhuis (bij de buren van het Bijloke Muziekcentrum).
Michel Piette (°1948) is specialist in de inwendige geneeskunde en in de gerechtelijke geneeskunde. Hij gaf les aan de Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en in de school voor criminalistiek in Brussel en de Politieacademie in Gent. Hij deed duizenden autopsieën, plaatsafstappingen en medische onderzoeken voor parketten, rechtbanken en hoven van beroep in Oost- en West-Vlaanderen. Hij was onder andere betrokken bij het identificeren van slachtoffers van de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise in 1986 en van slachtoffers van de etnische zuivering in Kosovo eind jaren ’90.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Najaar 2023, op zaterdagvoormiddag.
De eerste donderdag van elke maand blijft het STAM open tot 22 uur. Na je werk, na school, voor jullie etentje, als date, tijdens het vriend(inn)enuitje, op wandel door de avondlijke stad... Kom van 'Het verhaal van Gent' genieten. Want in het weekend komt het er vaak niet van!