Naar aanleiding van het verschijnen van twee wetenschappelijke inventarissen van de archieven van de gerechtelijke politie bij de parketten van Antwerpen en van Gent organiseren het Rijksarchief, STAM Gent en Uitgeverij Larcier een colloquium in het STAM, waar op dat moment de expo 'Het museum van de misdaad' loopt.
Advocaten, magistraten, politiediensten, media, onderzoekers (historici, criminologen) en elke geïnteresseerde: wees welkom om onvermoede schatten te ontdekken!
De archieven van de gerechtelijke politie bij het parket (1919-2000) bevatten niet alleen onderzoeksdossiers in verband met gemeenrecht (moord, doodslag, drugs, bedrieglijke bankbreuk, ...). Bepaalde afdelingen binnen de brigades van Antwerpen en Gent hielden ook een uitgebreide documentatie bij over zaken met betrekking tot de openbare veiligheid en de staatsveiligheid: stakingen, betogingen, wapensmokkel, bomaanslagen, sabotage aan schepen, communistische en anti-communistische bewegingen, joodse organisaties, Vlaams nationalistische agitatie, collaboratie en repressie, oorlogsmisdaden, diamantsmokkel, vreemdelingen, terrorisme, ...
Archivarissen en onderzoekers gaan in op de rijkdom van deze archieven voor (rechts)historici, criminologen en onderzoeksjournalisten. Ook een bezoek aan de STAMtentoonstelling Het museum van de misdaad staat op het programma.
Francis Desterbeck, Eerste Advocaat-Generaal bij het Parket bij het Hof van Beroep te Gent
Paul Drossens, Archivaris-diensthoofd Rijksarchief Gent
Georges Timmerman, Onderzoeksjournalist bij de onafhankelijke nieuwssite Apache
Gertjan Desmet, Archivaris bij het Cegesoma
Marc Cools, Professor Criminologie UGent en VUB
Emmanuel Gerard, Historicus en emeritus gewoon hoogleraar aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven
Marc Verschooris, Geassocieerd onderzoeker bij het Cegesoma en emeritus lector Hogeschool Gent
Marieke Vangheluwe en Anja Hellebaut, Stafmedewerkers STAM
9u00 Ontvangst met koffie
10u55 Pauze
12u50 Lunch
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
CoGhent Festival is twee dagen vol lokale en internationale kruisbestuiving tussen musea, cultuur, erfgoed, design, creatieve industrie, onderwijs, technologie, lokale besturen, slimme steden, onderzoek, open data, kunst en buurtwerk.