Hoe komt het dat er in het Rabot meer dan tien religieuze ruimtes zijn? Nergens in Gent vind je zo’n grote religieuze diversiteit op één vierkante kilometer! Met deze vraag ging ‘De vierkante kilometer’ aan de slag.
Tijdens deze zoektocht ontdekten we welke multinationale religieuze orde in het Rabot zijn oorsprong vond, hoe een jezuïet aan de basis lag van een modernistisch kerkgebouw, hoe een moskee uiteindelijk in een elektriciteitscentrale terechtkwam en hoe een zenboeddhistische tempel op ’t zoet verdiep van een melkfabriek belandde. Maar vooral hoe de gebedshuizen nieuwe gemeenschappen aan onderdak hielpen. Hoe een ‘holy corner’ uitgroeide tot een ‘holy wijk’.
Dit alles kom je te weten op de Bidden in ’t Rabot — Open deur.
Op zaterdag 18 maart 2023 zetten de gebedshuizen van het Rabot hun deuren wagenwijd open. Ben je benieuwd om de kerk, moskee of tempel achter de hoek eens vanbinnen te bekijken? Wil je meer te weten komen over hun geschiedenis en werking? Mis deze eenmalige opendeurdag dan zeker niet.
De verhaal van de gebedeshuizen in het Rabot kan je ook na 18 maart otndekken door middel van een ErfgoedApp-tour.
Download de gratis app, Open het gele icoontje. Scan de QR code:
Naast het vrij bezoek kun je die dag ook twee gratis wandelingen doen met gids:
Inschrijven voor deze wandelingen kan vanaf 1 maart 2023 via go.stad.gent/stam
Let op: bij deze wandelingen ga je de gebedshuizen zelf niet binnen, daarvoor voorzie je best nog wat tijd op een ander moment die dag.
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel de schatten van de derde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer': Rabot.
Vierkante kilometer per vierkante kilometer haalt het STAM de verborgen verhalen van de stad boven. Van juli 2020 tot mei 2021 was tegel H17 van onze luchtfoto-vloer aan de beurt: het Rabot. Met Tina De Gendt als verhalenverzamelaar ter plaatse.
Word jij de Held van de Hoogbouw? Een speels parcours loopt door de zalen van de expo 'SkYline'. Snel Ruitenwasser Rudy, Schatbewaarder Samir, Kathedralenbouwer Karel, Buurvrouw Berna en Gids Gita te hulp!
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.