STA'Mtickets

de vierkante kilometer

Wie al in het STAM was, kent zeker de enorme luchtfotovloer. Elke tegel ervan komt overeen met één vierkante kilometer in de stad. De komende jaren gaat het STAM tegel per tegel samenwerken met partners ter plaatse om de stad beter te leren kennen.

Op dit moment werkt Tina De Gendt voor het STAM ter plaatse als 'historian in residence'. Samen met buurtbewoners en enthousiastelingen tekent ze verborgen geschiedenissen op, spoort ze verloren archieven op. Ze verzamelt verhalen van lang en heel lang geleden, maar evengoed van heel recent. De focus ligt op verhalen die niet alleen raken aan wijk of buurt, maar ook aan de grotere stadsgeschiedenis.

De bedoeling is om de verzamelde verhalen ook zichtbaar te maken, voor de Gentenaars en de Gent-liefhebbers. Ter plaatse in de stad op de vierkante kilometer en/of in het STAM. Wat, hoe en wanneer? Dat wordt per tegel uitgedacht. Op maat van het verzamelde materiaal en in dialoog met wie meewerkt.

de reeks

1) Neuze-Neuseplein. De vierkante kilometer, tegel I16

Tegel I16 was eind 2018 de eerste in de reeks: een proefproject rond het Neuseplein. De samenwerking ter plaatse gebeurde met Frituur Tolpoort en Lokaal Dienstencentrum De Thuishaven via verhalenverzamelaar Tina De Gendt. Samen met hen en de buurtbewoners neusden we in de geschiedenis van het plein om het rijke verleden naar boven te halen.

2) De Brugse Poort. De vierkante kilometer, tegel G18

Van oktober 2019 tot eind maart 2020, is G18 aan de beurt als tweede tegel. Tina De Gendt gaat als 'historian in residence' van het STAM op zoek naar verborgen geschiedenissen in de Brugse Poort, en werkt daarvoor samen met buurtbewoners en enthousiastelingen.

3) Het Rabot. De vierkante kilometer, tegel H17

Van april tot september 2020, springen we naar H17 als derde tegel. Tina De Gendt gaat als 'historian in residence' van het STAM op zoek naar verborgen geschiedenissen in het Rabot, en werkt daarvoor samen met buurtbewoners en enthousiastelingen.