STA M
1800 Aglimpse5
salongesprekken

waar gaat het naar toe met de stad?

900Glimpse

zeven gesprekken

Tijdens de expo 'A glimpse of where we're going', nodigde Elly Van Eeghem elke maand in een salon medemakers en externe stemmen uit om in gesprek te gaan met elkaar en met het publiek over hun blik op toekomstige verstedelijking. Ze deden dat aan de hand van een concrete inspiratiebron die ze meebrachten: een boek, film, persoon, droom, … De gesprekken werden gefilmd en zijn hieronder te bekijken.

gesprek 1

Kris Peeters is opgeleid als politicoloog en antropoloog, maar wordt meestal ingeleid als mobiliteitsexpert of 'dwarsligger'. Hij is auteur van o.m. De file voorbij (2010) en Weg van mobiliteit (2014).
Inspiratiebron: twee boeken van Nassim Nicholas Taleb, De zwarte zwaan (2007) en Antifragiel (2012).

Els Vervloesem is architect, onderzoeker en partner bij Architecture Workroom Brussels. Haar werk wordt gedreven door een voortdurende zoektocht naar de sociale dimensie van architectuur en stadsontwikkelingsprocessen.
Inspiratiebron: een documentaire van Alexander Oey, Bijlmer: The rough guide (2003).

Gino Van Ossel is retailexpert en marketingprofessor aan de Vlerick Business School. Hij geeft internationaal lezingen over winkelgedrag, retailstrategie en e-commerce.
Inspiratiebron: een smartphone.

gesprek 2

Luc Eeckhout is één van de oprichters van evr-Architecten (°2003), een bureau voor duurzame architectuur en stedenbouw. evr werkt en bouwt aan de stad, de plek waar alles samenkomt en waaruit alles vertrekt. De stad is hun biotoop.
Inspiratiebron: foto’s van Gregory Crewdson en Edward Burtynsky en stedenbouwkundige ingrepen van Bjarke Ingels Group (BIG) en Zones Urbaines Sensibles (ZUS).

Michiel Dehaene (°1971) is hoofddocent Stedenbouw aan de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent waar hij stadsanalyse en stadsontwerp doceert. Zijn onderzoek richt zich op de kennistheorie van de stedenbouw, verspreide verstedelijking en de relatie tussen verstedelijking en ontwerp.
Inspiratiebron: een kortfilm van Zbigniew Rybczynski, Tango (1980).

Filip De Poorter (°1972) is afgestudeerd als burgerlijk ingenieur bouwkunde aan de Gentse Universiteit. Hij werkte in de vastgoedontwikkeling in België en Luxemburg, als directeur van Codic (1997-2008), als gedelegeerd bestuurder van Kairos nv (2009-2012) en groep Maes nv (2012-2013) en momenteel als Chief Commercial and Operations Officer en lid van het directiecomité van Banimmo.
Inspiratiebron: een boekenreeks van het Vlaams Architectuurinstituut, Architectuurboek Vlaanderen (1998 – 2016).

gesprek 3

Jan De Maeseneer (°1952) is gewoon hoogleraar Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg aan de Universiteit Gent en werkt deeltijds als huisarts in het Wijkgezondheidscentrum Botermarkt in Ledeberg, Gent. Hij is voorzitter van de Gentse Stedelijke Gezondheidsraad.
Inspiratiebron: een film van Ken Loach, I, Daniel Blake (2016).

Sidharta Gautama (°1971) is ICT-onderzoeker. Hij werkt aan de Universiteit Gent en ontwikkelt nieuwe oplossingen voor slimme steden met i-KNOW, innovatie in intelligente informatieverwerking.
Inspiratiebron: autonome robots.

Pieter Van Herck is senior adviseur welzijns- en gezondheidsbeleid bij Voka, het Vlaamse netwerk van ondernemingen, en Voka Health Community. Daarnaast is hij als doctor in public health ook werkzaam bij het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap aan de KU Leuven. Hij schreef het boek 'Transformeren om te overleven in de zorg'.
Inspiratiebron: de 'slinky', een stuk speelgoed.

gesprek 4

Paul Blondeel (°1957) studeerde sociale agogiek en geeft les aan de VUB (Cosmopolis Centre for Urban Research). Hij doet onderzoek naar de ervaring van plaatsen in hun stedelijke context en geschiedenis, naar het bewustzijn over die plaatsen en de omgang ermee (Faculteit Ontwerpwetenschappen, Universiteit Antwerpen).
Inspiratiebron: een film van Jef Cornelis, 'Brussel, scherven van geluk' (1995).

Fikry El Azzouzi (°1978) is schrijver van romans, columns en theaterteksten. In 2010 debuteerde hij met de roman Het Schapenfeest. Sinds dit jaar maakt hij deel uit van het open KVS-ensemble.
(verontschuldigd wegens ziekte) Inspiratiebron: wandelschoenen. Een pleidooi om rond te lopen in de stad en te verdwalen. Want "De stad heeft kritisch voetvolk nodig die in de straten blijven hangen. Die niet denken aan gisteren, maar zonder zorgen denken aan morgen. (...) De stad is de pionier van de wereld, de stad is de kunstenaar die ver voor zijn tijd is. In de stad werd de meerderheid een minderheid en de minderheid is de norm geworden."

Hella Rogiers is directeur van Common Ground, een bureau voor gebiedsmarketing, draagvlakcreatie en communicatie rond projecten in de publieke ruimte. Ze studeerde Germaanse Taal- en letterkunde en heeft ruime ervaring in communicatie rond mobiliteit, infrastructuurwerken en gebiedsontwikkeling.
Inspiratiebron: een methodiek van Henk Ovink,'Rebuild by design' (2012)

gesprek 5

Laura Muyldermans (°1987) en Arian Schelstraete (°1987) zijn architecten uit Brussel. Aan de hand van architecturale interventies bevragen ze de betekenis van publieke ruimte. Laura Muyldermans werkt daarnaast als projectarchitect bij architecten de vylder vinck taillieu. Arian Schelstraete was het voorbije jaar als researchstudent verbonden aan de Universiteit van Tokyo.
Inspiratiebronnen: Go Hasegawa, The proportion of blank space, in: Thinking, making architecture, living (2012) en een verrekijker

Wim Rasschaert (°1974) is advocaat. Hij adviseert en begeleidt lokale besturen in Vlaanderen bij ruimtelijke ontwikkelingen en vastgoedprojecten. Als jurist is hij bijzonder gefascineerd door de wijze waarop met de publieke ruimte wordt omgegaan.
Inspiratiebron: De Grote Markt van Mechelen (14de eeuw)

Mathias Bienstman (°1981) is beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu (BBL), de federatie van natuur- en milieuverenigingen. Het beleidsteam van BBL doet studie-, communicatie- en beleidswerk rond de transitie naar een volledig hernieuwbare, circulaire economie. Hij is opgeleid als moraalfilosoof en econoom.
Inspiratiebron: Tony Seba, Clean disruption of energy and transportation (2014)

Roland Cracco (°1961) is CEO van Interparking. Hij studeerde rechten aan de VUB, haalde een master in Vastgoed aan de KU Leuven en een master Financiën aan de Solvay Business School. Hij werkte vijf jaar als advocaat, waarna hij de toga ruilde voor leidinggevende functies bij de staalconstructiegigant Victor Buyk en Immobiliën Hugo Ceusters.
Inspiratiebron: George Orwell, 1984 (1949)

gesprek 6

Simon Allemeersch (°1980) werkt als theatermaker. Hij is onderdeel van het collectief Lucinda Ra en stadsresident bij Kunstencentrum Vooruit. Hij werkte geruime tijd in de Rabottorens in Gent.
inspiratiebron: Een 'infini' (geschilderd achterdoek voor theater)

Koenraad Belsack (°1975) is oprichter en eigenaar van Upgrade Estate, een vastgoedontwikkelaar met focus op studentenhuisvesting.
inspiratiebron: Een tekst van Herman Konings in het boek Futures, Turen naar onzekere tijden (2015)

Riet Steel (°1981) is pedagoog en stafmedewerker onderzoek en praktijkontwikkeling bij Samenlevingsopbouw Vlaanderen. Als onderzoeker op het vlak van sociaal werk was zij reeds actief rond urban cracks, community arts, sociaal cultureel werk, stadsvernieuwing, solidariteit in diversiteit en participatieve onderzoeksmethodes.
inspiratiebron: de Belgische grondwet, artikel 23 ("iedereen heeft recht op een menswaardig leven")

gesprek 7

Dirk Boncquet (°1950) is opgeleid als architect en werkte jarenlang als adjunct en later als directeur van de Gentse stadsdienst Monumentenzorg en Architectuur.

Luc Deleu (°1944) is kunstenaar/architect en oprichter van T.O.P. Office in Antwerpen. Dit bureau werkt al jaren rond ‘orbanisme’, urbanisme op wereldschaal.

Cédric Noël (°1978) is beeldend kunstenaar en docent in Espace Urbain aan ENSAV La Cambre in Brussel. Zijn werk is geïnspireerd door wetenschappelijke onderzoeksmethodes rond de productie en receptie van beelden.

Mira Sanders (°1973) is beeldend kunstenaar en docent in Mixed Media en Experimentele Architectuur aan Sint-Lucas KU Leuven. Haar werk, een combinatie van video, tekenkunst en installatie, is een constant onderzoek naar grenzen en de mensen en verhalen die hen bevolken.

Film binnenkort hieronder te bekijken:

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by