STA M

In de schatkamer

In de schatkamer worden bijzondere collectiestukken uit het museumdepot tijdelijk getoond. Momenteel tonen we hier een selectie uit de verzameling penningen, kentekens en knopen van het STAM.

STAM A2004 01 184 recto lr

Lemaire & Le Roy

De afgelopen jaren is er met de hulp van vrijwilligers gewerkt aan de online ontsluiting van de deelverzamelingen penningen, kentekens en knopen. We selecteerden stukken gemaakt door of naar ontwerp van Victor Lemaire en/of Hippolyte Le Roy. Het STAM bewaart immers ook materiaal afkomstig uit hun ateliers. Dit laat toe om bij sommige stukken iets te tonen van het ontwerp- en productieproces.

Victor Lemaire (Gent 5 februari 1826 – Gentbrugge 26 september 1905) gaat in de leer bij een Gentse edelsmid. Hij is leergierig en begint te experimenteren met het maken van matrijzen. Dit zal later van pas komen tijdens zijn loopbaan als graveur. Nadien volgt een opleiding als beeldhouwer aan de Gentse Academie. Lemaire verdiept zich vervolgens in verschillende graveertechnieken en bouwt zo een succesvolle zaak uit. Naast het ontwerp en de productie van penningen, kentekens en knopen, bewerkt hij o.m. ook halfedelstenen voor zegelringen, lakstempels en cameeën.

Hippolyte Le Roy (Luik 4 april 1857 – Gent 29 oktober 1943) verblijft tijdens zijn legerdienst in Gent. In deze periode volgt hij les beeldhouwkunst aan de Gentse Academie. Dankzij een beurs kan hij zijn opleiding verderzetten in Parijs en Rome. Nadien keert Le Roy terug naar Gent. Na een moeilijke start bouwt hij een succesvolle carrière uit met heel wat opdrachten voor standbeelden en gedenkmonumenten. Zoals heel wat beeldhouwers uit die periode maakt hij ook ontwerpen voor penningen en kentekens. Daarnaast schildert Le Roy ook en doceerde hij gedurende een aantal jaren schilderkunst in Antwerpen.

Deze stukken zijn momenteel te zien in de thesaurie:

Periode
Vervaardiger
Materiaal

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by