STA'M

secundair

Een rondleiding door Het verhaal van Gent op maat van de klas? Of een dagprogramma dat STAM en stad combineert, een 'stadsklas'? 'Het verhaal van Gent' komt tegemoet aan meerdere eindtermen van het secundair onderwijs - bekijk hier de oplijsting (pdf - 417 KB), Ook voor de tijdelijke tentoonstellingen creëert het STAM een aanbod op maat - je ontdekt het hier.

Voor de eerste graad secundair biedt het STAM nog een extra mogelijkheid: kom op driedaagse stadsklas XL! Elke stadsklas XL start met een bezoek aan het STAM om daarna de stad in te trekken.

rondleidingen

het verhaal van gent

Deze rondleiding door het vaste circuit van het STAM Het verhaal van Gent is er een op maat. De gids past zich aan het niveau en de interesses van de groep aan. Op aanvraag kan hij of zij de klemtoon leggen op een bepaald thema of een specifieke tijdsperiode uit het verhaal van Gent.

het-verhaal-van-gent.jpg#asset:79:url

 • Prijs: 75 euro, max. 20 pers/gids
 • Duur: ongeveer 1,5 uur
 • Tip: maak je museumbezoek nog boeiender en duik na de rondleiding in het STAM de echte stad in. Zie stadsklas.

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)
---------------------------------------------------------------------------

OKAN het verhaal van gent

Deze rondleiding doorheen het vast circuit Het verhaal van Gent voor onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) bestaat uit actieve en interactieve opdrachten. De gids houdt rekening met het taalniveau van de jongeren en hanteert duidelijk en eenvoudig taalgebruik.

 • Prijs: 75 euro, max. 20 pers/gids
 • Duur: 1 - 1,5 uur

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)
---------------------------------------------------------------------------

stad en universiteit. sinds 1817

3de graad secundair

Deze rondleiding neemt klassen uit de derde graad secundair onderwijs mee door de tijdelijke tentoonstelling Stad en universiteit. Sinds 1817 die loopt van 6 oktober 2017 t.e.m. 27 maart 2018. Voor klassen die graag rondgeleid worden door een leeftijdsgenoot, kan een student-gids worden gekozen. Bevlogen studenten geschiedenis gidsen historisch correcte en boeiende interactieve rondleidingen vanuit hun persoonlijke band met de UGent en met het studentenleven.


 • Prijs: 75 euro, max. 20 pers/gids
 • Duur: ongeveer 1,5 uur

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)

stadsklassen

Het STAM biedt ook dagprogramma's aan voor het secundair onderwijs: stadsklassen. In de voormiddag ontdek je het museum met een rondleiding op maat, vervolgens picknick je op de Bijlokesite en voor de namiddag kies je één van onderstaande stadswandelingen:

STAM + graffitiwandeling (graffiti vzw) 190 euro
Een graffitispotter neemt je mee langs kleine straatjes en vergeten steegjes in Gent en vertelt je het verhaal achter de verf. Maar we sturen je niet onvoorbereid op pad! Eerst mag je zelf experimenteren met een spuitbus.
Vertrekpunt: STAM, eindpunt: Dampoort

STAM + gent tijdens de middeleeuwen (vizit) 165 euro
Geen betere stad om het leven in de middeleeuwen tastbaar te maken dan Gent. Hoe ging het er in die tijd aan toe? Waren de middeleeuwen echt zo donker als vaak beweerd wordt?
Vertrek- en eindpunt: Sint-Veerleplein

STAM + turkije aan de leie (gandante) 155 euro
We gaan op verkenning in de buurt rond de Sleepstraat en Dampoort, waar het verhaal van de Turkse migratie vijftig jaar geleden begon en nog steeds zichtbaar is. Waarom en hoe kwamen de eerste Turkse migranten naar Gent? In welke omstandigheden leefden ze en hoe reageerden de buurtbewoners op hun komst? En hoe zit het vandaag met integratie in deze multiculturele wijk?
Vertrek- en eindpunt: voorkant Sint-Jacobskerk

STAM + de krook (gentse gidsen) 155 euro
De Krook is een bibliotheek voor de toekomst met een nieuwe visie en aandacht voor lezen, leren en leven. Onze gids maakt je wegwijs IN de bibliotheek ‘nieuwe stijl’ met nadruk op de architectuur, de bewoners en al haar mogelijkheden als bibliotheek van de 21ste eeuw.
Vertrek- en eindpunt: De Krook

Prijs: afhankelijk van de stadswandeling (zie boven), max. 20 pers/gids

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)

programma

Een stadsklas verloopt steeds volgens dit programma:

 • 10 uur:
  aanmelden in het STAM
 • 10.15 uur:
  start rondleiding in het STAM
 • 12 uur:
  picknick in de tuinen rond het STAM (bij regenweer in de inkomhal)
 • 13 uur:
  i.g.v. de graffitiwandeling: gids haalt groep op aan het STAM
 • 13.30 uur:
  i.g.v. andere dan de graffitiwandeling: gids haalt groep op aan het vertrekpunt
  (de groep begeeft zich daarnaartoe op eigen houtje)
 • 15 uur:
  gids neemt afscheid aan het eindpunt


stadsklassen XL

De stadklassen bestaan voor de eerste graad secundair ook in een XL versie, waarbij je meerdere dagen in Gent verblijft: Stadsklassen XL!